Lähes puolet 12−14-vuotiaista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Kuva Elis Toivola.

Kasvavat nuoret liikkuvat liian vähän

Nuorten urheileminen on lähtenyt nousuun viime vuosina, mutta silti osa nuorista ei harrasta liikuntaa suositusten mukaisesti. Nuorten pitäisi joka päivä vähintään käydä ulkona, jos ei urheilua halua juuri silloin teh. Olisi hyvä urheilla edes 35 kertaa viikossa, vaikka suositusten mukaisesti olisi hyvä melkein joka päivä harrastaa urheilua 30-90 minuuttia, kuten esimerkiksi käydä pienellä lenkillä tai tehdä jotain muuta urheilua, josta osa olisi rankempaa ja osa hieman hidastahtisempaa.   

Lähes puolet 12−14-vuotiaista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi, mutta 16−18-vuotiaista enää kolmasosa. Reilu 10 % 12−14 -vuotiaista liikkuu terveytensä kannalta selvästi liian vähän. Vanhemmissa ikäryhmissä selvästi liian vähän liikkuvia on jopa kolmasosa. Mutta jos katsotaan kaikkia ikäryhmiä, niin yli puolet ei liiku tarpeeksi liikuntasuositusten mukaan.  

Monilla liikunnan harrastaminen vähenee murrosiässä. Nuorempien ikäryhmien pojat liikkuvat suositusten mukaisesti useammin kuin tytöt, mutta kun ikä lisääntyy, sukupuolten ero häviää. Poikien liikunta on ollut tehokkaampaa kuin tyttöjen, mutta viime vuosina tytöt ovat lähestyneet poikia sekä liikunnan määrässä että tehossa.