Kiusaaminen ei ole kadonnut

Kiusaaminen on iso ongelma nuorten keskuudessa. Se ei ole kadonnut minnekään. Kiusaamista on monenlaista monessa eri paikassa: henkistä ja fyysistä, koulussa, kavereiden keskuudessa, netissä ja somessa. Kiusaaminen ei ole missään määrin sallittavaa, ja siitä täytyy kertoa vaikkapa opettajalle tai vanhemmalle. Jos siitä ei kerro, se voi jatkua kauankin. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että opettajalle kannattaa kertoa. Minua kiusattiin vuosien ajan ala-asteella, mutta en kertonut siitä pitkään aikaan. Kun kerroin kiusaamisesta, se loppui.  

Kiusaaminen netissä on yksi yleisimmistä kiusaamistavoistaNettikiusaaminen on helpompaa, koska asioita ei tarvitse sanoa päin naamaa vaan tekstin välityksellä. Aikuinen ei myöskään ole yleensä läsnä, joten kiusaaja ei tunne tarvitsevansa ottaa vastuuta. Kiusaaja voi luulla, että nettiin laitetut viestit voi poistaa kaikilta näkyvistä. Netissä ja somessa voi myös kiusata anonyymisti, joten voi olla, että et edes tiedä kuka sinua kiusaa.  Nettikiusaamista voi välttää, vaikka tekemällä tilin yksityiseksi tai estämällä kiusaajat. 

Koulukiusaaminen on aika yleistä, ja yli puolta koululaisista kiusataan jossain vaiheessa peruskoulua. Moni kiusaaja ei joudu koskaan vastuuseen teoistaan. Kouluissa on usein liian vähän opettajia oppilaiden määrään nähdenmikä vaikuttaa kiusaamiseen puuttumista. Koulussa puhutaan paljon kiusaamisesta, mutta toimenpiteet eivät ole riittäneet, ja siihen pitäisi aktiivisesti puuttua enemmän. 

Kiusaamista voi olla kavereidenkin keskuudessa, koska olemme iässä, jossa monet eivät tajua, että kiusaaminen ei ole kivaa. Jos sinua kiusataankäy vaikka juttelemassa vanhemmillesi tai opettajille. Jos kiusaaminen ei lopu, kaveriporukan vaihtaminen voisi auttaa. 

Felix, Joonas, Roope ja Sauli
Tampereen kansainvälinen koulu, 8C ja 8E, Tampere
#kiusaaminen #syrjintä