Stressiä voi vähentää omatoimisesti. Voi esimerkiksi yrittää aikatauluttaa asioita paremmin. Kuva: työryhmä.

Koulu stressaa nuoria

Stressaako koulu nuoria jopa liikaa? Haittaako stressi jokapäiväistä elämää?  Keräsimme ihmisten ajatuksia asiasta ja kokosimme niistä kokonaisvaltaisen kuvan.

Mitä stressi on ja mistä se johtuu?

Stressi on mielentila, jossa ihminen voi tuntea olonsa ahdistuneeksi ja riittämättömäksi. Stressatessa voi olla vaikea keskittyä muihin asioihin. Monet nuoret stressaavat koulun takia. Nuoret kertoivat stressin johtuvan esimerkiksi numeroista, tehtäviin liittyvistä aikarajoista, luokalle jäämisestä ja omasta tulevaisuudestaan.

Stressin mahdollisia haittoja

Pohdimme haittaako stressi nuorten elämää ja jos haittaa, niin miten. Kyselimme eri ikäisiltä kysymyksiä koulustressiin liittyen. Nämä ovat vastauksia, joita kuulimme useaan kertaan kysyessämme stressin haitoista:

“ Jos stressaan, lykkään usein stressiä aiheuttavia asioita myöhemmäksi.”

”Kun stressaan, nukahtaminen on haastavaa.”

”Hermostun stressatessani.”

”Mietin usein myös vapaa-ajalla koulujuttuja.”

Miten stressiä voisi vähentää?

Koska niin moni nuori vastasi stressaavansa, aloimme pohtia, miten stressiä voisi vähentää. Monet nuoret sanoivat läksyjen ja kokeiden vähentämisen vähentävän stressiä. Tätä on kuitenkin vaikea toteuttaa, sillä läksyt ja kokeet ovat osa oppimista. Stressiä voi myös vähentää omatoimisesti. Voit esimerkiksi yrittää aikatauluttaa asioita paremmin, jotta tiedät tarkalleen mitä pitää tehdä ja milloin. Voi myös helpottaa miettiä, onko asiasta järkevää stressata niin paljon ja asettaa asiat tärkeysjärjestykseen. Mielestämme nuorten stressaamista voitaisiin vähentää, jos koulussa puhuttaisiin siitä enemmän.

Stressi on yksilöllistä

Koulu ei kuitenkaan stressaa kaikkia. On ihmisiä, jotka stressaavat koulun takia lähes ollenkaan. Toisten elämä taas pyörii koulun ympärillä. Elämä ilman koulustressiä voisi olla helpompaa.

Tutukimuksessamme selvisi, mitä eri ikäiset nuoret vastasivat kysyessämme, stressaatko koulu sinua. Taulukoista voi huomata, kuinka yksilöllistä stressaaminen on.

 

 

Elena Salmenkaita, Eedit Rainio, Ivetta Pihlak
Torpparinmäen peruskoulu 7a, Helsinki
#koulu #nuoret #stressi