Kuva: Wikipedia.fi. CC BY-SA 3.0

Kouluruoan matka on monimutkainen

Helsingin kaupunki tuottaa päivässä 50 000 kouluruokaannosta. Selvitimme, mistä ruoka tulee ja ketkä ovat sen takana. 

Helsingin kouluruuat tuottava Palvelukeskus HelsinkiRuoka-annoksia on niin paljon, ettemme pysty hankkimaan tietoa, että miltä tilalta tulevat broilerit menevät mihinkin kouluun. 

 Selvitimme, mistä ystävänpäivän (14.2.2020) broilericurryn broilerit tulevat ja miten ruoka valmistetaan. Palvelukeskus Helsinki ostaa broilerin HK:lta. HK ostaa kanat tiloilta, joita on kymmeniä. Kanat viedään tiloilta käsittelylaitoksille, eli teurastamoon, jossa ne nyljetään ja paloitellaan. Tämän jälkeen ne viedään käsiteltäviksi ruoka annoksiksi. Tämän jälkeen palvelukeskusHelsinki ostaa ruuat ja ne viedään kouluihin. 

Haastattelimme Torpparinmäen peruskoulun ruokalavastaavaa, Valtroweskia. Hän kertoi meille, että miten ruoka käsitellään ja laitetaan tarjoiltavaksi. ”Torpparinmäen peruskoulu on valmistuskoulu, eli me tilaamme ruoka-ainekset ja teemme sitten keittiössä niistä ruokaa. Torpparinmäen peruskoulu on valmistuskoulu. Valmistuskoulut tilaavat ruoka-ainekset ja tekevät ruuat koululla. Muut koulut, eli valmiskoulut, saavat ruuat valmiina Palvelukeskus Helsingiltä. 

 

Elias Huttunen, Noel Saarivirta ja Konsta Parkkinen
Torpparinmäen peruskoulu 7b, Helsinki
#kouluruoka