Maahanmuuttajat

 

Mielipidekirjoitus: Maahanmuuttajat

 

Suomessa asui 258 000 muun maan kansalaista vuonna 2018. Maahanmuuttajien luku kasvaa vieläkin, onko tämä hyvä juttu? Ainakin se pelasti Suomen väestönkasvun, sillä suomalaisia ei synny enää yhtä paljon, kuin ennen. Maahanmuutto jakaa mielipiteitä; osa kokee sen uhkana, osa mahdollisuutena. Edes suomalaiset eivät ole alkuperäisasukkaita, perisuomalaiset esi-isämme olivat itse asiassa kotoisin Afrikan sarvesta, Somalian ja Etiopian alueilta. 

Todellisuudessa Suomi ottaa vastaan suhteessa todella vähän pakolaisia verrattuna esimerkiksi Ruotsiin. Vuoden 2015 pakolaiskriisin aikaan Ruotsiin saapui 163 000 turvapaikanhakijaa, Suomessa vastaava luku oli 32 000. Myös pakolaisten työllistämisestä voimme ottaa mallia muista pohjoismaista, esimerkiksi vuonna 2016 Norjaan muuttaneiden, Aasiassa syntyneiden maahanmuuttajien työllisyysprosentti oli 50% ja Suomeen muuttaneiden aasialaisten työllisyysprosentti 43%. 

Maahanmuuttajia eivät ole ainoastaan pakolaiset ja turvapaikanhakijat: Suomeen muuttaa paljon ihmisiä myös esimerkiksi Virosta, Venäjältä ja Ruotsista. Ylivoimainen enemmistö Suomeen muuttaneista ihmisistä tulivat tänne opiskelemaan, naimisiin, töihin ja niin edelleen.

 

Suomalaisen näkökulma:

Jos valitsemme päästää maahamme vain ne ihmiset, joista on meille eniten hyötyä, he joilla on jo kielitaitoa, koulutusta ja tuloja, osoitamme olevamme ahdasmielisiä ja itsekkäitä. Turvapaikanhakijat eivät ole lähteneet maastaan huvikseen metsästämään suomalaisten sosiaalitukia, he joutuivat pakenemaan kotoaan. Heitä pitää auttaa, sillä he ovat ihmisiä. He ovat ihmisiä, joilla on ihmisarvo ja oikeus koulutukseen, kotiin ja turvapaikkaan. He ovat yksilöitä, eivät numeroita ja tilastoja. Myös suomalaisia autettiin hädässä: ruotsalaiset ottivat perheisiinsä asumaan suomalaisia sotalapsia toisen maailmansodan aikaan.

Maahanmuuttajat tuovat maahamme erilaisia, uusia kulttuureja ja kieliä. Mielestäni tämä on loistava asia, meidän täytyy vain oppia ymmärtämään toisiamme paremmin. Jokaisessa kulttuurissa on huonot puolensa, esimerkiksi suomalaiset ovat sulkeutuneita ja etäisiä. Tarvitsemme lisää avoinmielisyyttä ja toisen osapuolen näkökulman ymmärtämistä.

Tarvitsemme maahanmuuttajia pitääksemme valtiomme talouden hengissä – suomalaisia ei enää synny tarpeeksi ja ilman maahanmuuttajia väestönkasvu vaihtuisi laskuksi ja tämä toisi mukanaan monia ongelmia, liittyen esimerkiksi vanhustenhoitoon. Maahanmuuttajien työllistyminen ei kuitenkaan ole niin hyvä kuin se voisi olla. Tähän aiheeseen liittyy monia käytännön ongelmia, esimerkiksi kielen opettelu. Toisaalta tummaihoisia myös syrjitään työmarkkinoilla ja heidän sijaansa valitaan mielummin vaaleaihoinen, yhtä pätevä työntekijä. Esimerkiksi Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa on onnistuttu työllistämään maahanmuuttajat paremmin kuin Suomessa. Uskallan siis väittää, että pakolaisten työttömyys on osin myös meidän omaa syytämme

 

Maahanmuuttajan näkökulma:

Jotkut suomalaiset paheksuvat maahanmuuttajia, sillä he luulevat että maahanmuuttajat ovat pahoja ihmisiä. Tämä on väärinkäsitys, sillä me kaikki olemme yksilöitä. Esimerkiksi jos yksi maahanmuuttaja tekee rikoksen tai vaikkapa varastaa, jotkut suomalaiset yleistävät kaikkien maahanmuuttajien varastavan ja he ajattelevat, että meihin ei voi luottaa. Se ei tarkoita sitä, että jos yksi varastaa niin kaikki varastavat. Ei ole vain maahanmuuttajia, jotka varastavat tai tekevät rikoksia. Jotkut suomalaisetkin varastavat ja tekevät rikoksia, mutta siitä ei puhuta kovin paljoa. Itse asiassa suurin osa pahoinpitelyrikoksistakin tapahtuu suomalaisissa kodeissa.

Suomalaisten ennakkoluulot ja paheksuminen maahanmuuttajiin tuottaa joillekin maahanmuuttajille vaikeuksia. Ei ole reilua maahanmuuttajille, kun otetaan vain suomalaisia tai vaalean ihoisia työhaastatteluun tai työntekijäksi. Maahanmuuttaja saattaa olla kaksi kertaa ahkerampi – tai he osaavat tehdä sen työn paremmin kuin suomalaiset. 

Meistä tuntuu pahalle kun meitä ei “hyväksytä”. Me kaikki olemme erilaisia ja yksilöitä. Välillä tuntuu siltä, että ei ole toivoa. Kukaan maahanmuuttajista ei haluaisi asua maassa, mikä ei ole oma kotimaa.  Meillä on monia syitä miksi meidän pitää asua täällä.  

 

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-5543083

https://yle.fi/uutiset/3-10868526