Kuvat: Ronessa ja Venla

Ratsastus on vaarallinen laji: näin vältyt vaaratilanteilta

Ratsastus on monille mieluinen laji. Tällä hetkellä lajia harrastaa noin 150 000 suomalaista. Suurin piirtein 80 000 heistä on aikuisia.

Ratsastus on monesti vaaratilanteita sisältävä laji. Putoamiset, kaatumiset, potkaisut ja hevosen jalkoihin jäämiset, voivat usein olla vakavia, tai jopa kohtalokkaita. Vaaralliset tilanteet tapahtuvat usein hevosen säikähtäessä tai silloin, kun hevonen kokee olonsa epämukavaksi. Kokemattomalla ratsastajalla ei ole mitään asiaa nuoren hevosen selkään.

Tallilla käyvät tytöt kertovat, että vaaratilanteilta voi myös välttyä käyttämällä turvavarusteita joita ovat turvaliivi, kypärä ja turvakärjelliset ratsastuskengät. On käyttäydyttävä rauhallisesti, tulkitsemalla hevosta ja kunnioittamalla sitä, sekä käyttämällä maalaisjärkeä. Jos hevonen tuntee olonsa turvalliseksi, niin silloin se ei yleensä ainakaan tahallaan vahingoita ihmistä. Myös selkeät käskyt kertovat hevoselle mitä tehdä, jos se tietää, mitä tehdä, se alkaa temppuilemaan pienemmällä todennäköisyydellä. Hevosen ystävä pitää olla, mutta täytyy myös muistaa kertoa kuka määrää.