Arja Huitti, opettaja

Siivouksen vallankumous

Haastattelimme laitoshuoltajaa Ammattiopisto Liven Metsälän toimipisteessä. Hän on ollut töissä laitoshuoltajana 7 vuotta ja yhden kuukauden. Hän kertoo viihtyvänsä työssään. Positiivista hän sanoo työilmapiiristään ja negatiivisia asioita ei ainakaan vielä ole löytynyt yhtäkään.

Vuosien varrella siivouksen parissa on tapahtunut paljon muutoksia, mutta suurin niistä on kemikaaleista luopuminen. Ilman kemikaaleja bakteerikannat vähenevät.

Metsälän toimipisteessä on käytössä vedenpuhdistuskone ja probiootit. Probiootit ovat pieniä kapseleita, jotka lioitetaan veteen ja siten vedestä tulee 0-tason puhdasta. Verraten esimerkiksi Päijänteen veteen, jonka luku on 135, on siinä huomattava ero.

Probiootti liukenee veteen 3-5 minuutissa. Sillä pestessä pinnat eivät vaurioitu ja bakteerit eivät kasva. Probioottivesi puhdistaa vielä 30 minuutinkin päästä, kun taas kemikaaleja käyttäessä vaikutus lakkaa ja bakteerit alkavat kasvamaan.

Probiootteja käytetään myös monissa lääkkeissä, kuten maitohappobakteereissa.

Probiootti on hyvä valinta myös ympäristön, ilmanlaadun, allergioiden ja tehokkuuden kannalta.

Probiootteja on ollut käytössä noin 10 vuoden ajan, esim. sairaaloissa ja ravintoloissa ja luultavasti se tulee leviämään vielä pidemmälle ja tulee suositummaksi.

Probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka edistävät terveyttä. Probioottivalmisteita on saatavana mm. kapseleina, tippoina ja jauheina. Koulussamme on käytössä kapselit. Probiootit tasoittavat ruoansulatuskanavan mikrobistoa ja esimerkiksi matkalle lähtiessä monet ottavat probioottivalmisteita käyttöön ehkäisemään erilaisia sairauksia.

Kuten huomaatte probiootti on hyvin monikäyttöinen valmiste, eikä suinkaan vain siivoukseen.

Valma C
Ammattiopisto Live, Metsälä, Helsinki
#Puhdasta ilman pesuaineita