Kuva: Wikimedia Commons

Tik Tokissa on liikaa kiusaamista

Tik Tok on sovellus joka on suunnattu yli 12-vuotiaille lapsille, nuorille ja aikuisille. Tik Tokiin tehdään alle minuutin mittaisia videopätkiä, jotka voivat käsitellä lähes mitä tahansa aihetta. Tik Tokissa on tällä hetkellä yli miljardi käyttäjää, joista suurin osa on hieman yli 16-vuotiaita, mutta sovelluksen käyttäjistä myös osa on alle 12-vuotiaita, jotka eivät ikärajasäädösten mukaan saisi olla siellä.

Tik Tokin kommenttiosiossa ulkomailla lähes jokainen kommentti on positiivista palautetta, mutta Suomessa asia on hieman eri tavalla. Suomalaisten Tik Tokkaajien kommentit sisältävät paljon negatiivisuutta, esimerkiksi kiusaamista ja haukkumista. Vaikka Tik Tokissa on mahdollisuus blockata tai ilmiantaa käyttäjä, tuntuu kuitenkin, että kiusaajia tulee aina vain lisää. Yleisesti kiusaajat ovat 8-13 -vuotiaita nuoria lapsia, joilla ei tunnu olevan mitään käytöstapoja.

Jos joku tekee Tik Tokkiin videon, jossa käsitellään hänen vihakommentteja, ovat kommentit usein tälläisiä: “Menikö vähä tunteisiin” tai ”Jos et osaa ottaa rakentavaa palautetta vastaan, voit häipyy tästä sovelluksesta”. Rakentavaa palautetta ei kuitenkaan ole se, että haukutaan toista, vaan rakentavassa palautteessa ilmaistaan palaute/mielipide perustelun kera. Eli perustellaan, miksi on ilmaissut kommentin. Kuitenkin Tik Tokista löytyy myös fiksuja ja asiallisia nuoria. He osaavat kommentoida kohteliaasti, ja jättää sanomatta, jos asia on epäsovelias.

Salla ja Sofia
Metsäkylän yhtenäiskoulu, 5B, Ylöjärvi
#kiusaamiselleloppu