WIlmamerkintöjen epätasa-arvoisuus

Pojat saavat helpommin punaisia merkintöjä kuin tytöt.

 

Ruokolahden 9A luokalla punaiset merkinnät eivät ole menneet viime aikoina tasan poikien ja tyttöjen välillä. 

Mahdollisina syinä merkintöjen epätasaiselle jakaantumiselle pidetään yleisesti sitä että opettajilla on ennakkoluuloja poikien käyttäytymistä kohtaan, kuten luullaan että pojat ovat epärehellisiä ja tytöt rehellisiä.

Pojat ovat saaneet myöhästymis merkintöjä ollessaan muutaman minuutin myöhässä. Tytöt taas eivät ole saanut merkintöjä vaikka he ovat olleet jopa yli 10 minuuttia myöhässä ja jotkut heistä ovat tulleet monia päiviä putkeen myöhässä vähintään 5 min ja eivät silti ole saaneet merkintöjä.

 Hyvänä esimerkkinä tästä on tapaus jossa pojat saivat punaisen merkinnän ollessaan 5 minuuttia tunnilta myöhässä, vaikka he olivat odottamassa tunnin alkua käytävässä ja eivät tienneet opettajan olevan luokassa. Tapauksen jälkeen muutama luokan tyttö saapui ruotsin tunnille 15 minuuttia myöhässä ilman kunnollista syytä ja eivät saaneet merkintää. Samat tytöt saapuvat myös lähes aina liikuntatunnin jälkeiselle tunnille vähintään 5 minuuttia myöhässä ja eivät koskaan saa merkintää.

Haastattelussa kaksi 9A luokan poikaa.

“Haastateltavien mielestä pojat ovat saaneet helpommin punaisia merkintöjä, koska opettajilla on ennakkoluuloja poikia kohtaan, pojat ovat epärehellisiä ja vikaa halutaan löytää aina ennemmin pojissa kuin tytöissä.”

Haastattelussa 9B luokan tyttö.

“Haastateltavan mielestä pojat saavat helpommin merkintöjä kuin tytöt, mutta hänen mielestä pojat myös riehuvat enemmän kuin tytöt.”

Haastattelussa 9A luokan opettaja

“Oppilaita pitää ohjata tasapuolisesti ja tämä on hyvä herätys varmasti myös monelle opettajalle. Sukupuolella ei pitäisi olla mitään merkitystä opetuksen kannalta. Oppitunneilta myöhästely ylipäätään viestii arvostuksen puutteesta muuta ryhmää kohtaan. Tunti keskeytyy aina ikävästi. Itse en laita kovin usein myöhästymismerkintöjä, vaan toivon, että oppilaista olisi niin mukava tulla tunneille ja he eivät kehtaisi myöhästyä. Samoin kyse on tuntityöskentelystä, kyllähän paikalla on oltava ajoissa. Eihän töistäkään voi myöhästellä, sieltähän saa muuten potkut”

 

Vilho ja Miika 9A