Yhteishaun hyvät ja huonot puolet

 

Yhteishaun hyvät ja huonot puolet

Yhteishaku kestää yleensä helmi-maaliskuussa muutaman viikon. Silloin on yleensä peruskoulun päättävien nuorten aika hakea jatko-opiskelupaikkoihin. Kaikki tekevät oman valintansa siitä, minne haluaa hakea, ja missä järjestyksessä koulut hakulomakkeeseen laittaa. Alaikäisen huoltajilla on oikeus tietää, minne nuori hakee.

 

Suuremmilla paikkakunnilla valintamahdollisuuksia on lukuisia, joskus liikaakin. Ammatillisten opintojen tai lukion sijasta voit myös suorittaa kaksoistutkinnon, eli lukio-opinnot ammattitutkinnon kanssa yhtä aikaa.

 

Pienemmillä paikkakunnilla tilanne voi olla erilainen. Oman kotipaikkakunnan opintopaikat voivat nimittäin rajoittua pariin kolmeen vaihtoehtoon, eivätkä kaikki löydä haluamaansa koulua tarpeeksi läheltä. Tällöin muuttaminen voi olla nuorelle ajankohtainen asia. Mutta voiko 15-vuotias muuttaa toiselle puolelle Suomea opiskelun perässä? Ja vaikka voisikin, antavatko vanhemmat tai heidän varallisuutensa aina sitä mahdollisuutta?

Valtiolta voi hakea opintolainaa, mutta houkutteleeko ajatus lainasta alaikäistä nuorta? Tuskin.

 

Yhteishaku tuottaa minulle henkilökohtaisesti paljon paineita, sillä minulle ei ole vielä täysin selvää, mihin kouluun aion hakea, ja mitä ammattia tavoitella. Otan haun vakavasti, koska ajattelen, että tämä valinta vaikuttaa kauas tulevaisuuteen saakka. Jos esimerkiksi taloudellinen tilanteeni tulee olemaan joskus huono, eikä aamulla huvitakaan lähteä töihin, kadun todennäköisesti tätä päätöstäni. Ammatti, johon päädyn, riippuu pitkälti peruskoulun jälkeisestä jatko-opiskelusta. Ennen on edetty opiskelussa opetussuunnitelman ja oppivelvollisuuden perusteella. Nyt kaikki on omissa käsissä, eikä kukaan voi valita puolestani. Mielestäni tämän ikäiset nuoret eivät kaikki kykene näin suuriin päätöksiin.

 

Joillekin päätös voi olla helppo. Aina on ollut selvää, mitä haluaa tehdä ja opiskella. Tällöin päätöksen tekoon ei tarvita aikaa tai vaivaa. Uskomme kuitenkin, että jokainen on jossain vaiheessa epävarma omasta päätöksestään. Mistä tunnistaa itselleen juuri sen oikean opiskelupaikan?